Stoel van 1e stuurman van het in 1972 gestrande schip Wan Chun ”boven water”

Op 13 november 2021, is het 49 jaar geleden dat de ‘’fruitjager’’ Wan Chun’’ in een vliegende storm strandde op het strand van Castricum nabij Heemskerk (paal 47).

Er is veel over geschreven over deze gebeurtenis, de ouderen onder ons kunnen zichzelf deze indrukwekkende gebeurtenis wellicht nog goed herinneren. Vanaf de stranding tot de sloop van het schip zijn er mensen die het schip bezocht hebben. De een om foto’s te nemen en de ander, niet zelden een jutter, om een ‘’souvenir’’ mee te nemen.

Soms vallen de dingen bij toeval samen. Zo kwamen we in 2021 in contact met Henk Morel die in de winter een stoel van de Wan Chun op het strand, naast het schip aantrof. Onder de zitting was deze o.a. gemerkt met  1ste Styrman (Zweeds, het schip kwam van een werf in Malmö). Een poosje daarvoor kwamen we in het bezit van een aantal foto’s van Rein Winter uit Lelystad, zover we kunnen nagaan is dit een serie niet eerder gepubliceerde foto’s van (een van de) pogingen van het lostrekken van het schip met de slepers van het bergingsbedrijf Wijsmuller.

In de fotoserie uit 1973 troffen we een foto aan met …jawel de stoel van de eerste stuurman op de zandplaat.

klik hier

De stoel is inmiddels opgenomen in de collectie van het Depot Strandvonderij Castricum van Dirk Bakker aan de Maatlat 19 te Limmen.

Het depot een keertje bezoeken? Dat kan op afspraak, contactgegevens zijn te vinden op deze website.