Kunstenares en jutster Ernie Gerrits is vanaf het eerste uur verbonden aan het Strandvondstenmuseum. Zij exposeert dit keer niet alleen met kwallen op doek, maar ook met exemplaren gemaakt van uit zee afkomstig plastic afval.

De expositie sluit naadloos aan op het thema over de plastic soep, waar ook het Strandvondstenmuseum en veel basisscholen aandacht aan geven. De leerlingen en andere bezoekers kregen steevast ook in ons museum een pleidooi te horen, om het aloude natuurschrobmiddel ‘’de gemalen zeekatten rug (zeeschuim)’’ weer de huidige kleine plastic bolletjes te laten vervangen in de tandpasta en andere (cosmetische) producten.

Einde van de toepassing microplastics in cosmetica in zicht

De plastic soupfoundation maakt zich al een poosje sterk om de toepassing van kleine plastic bolletjes (microbreads) uit te bannen o.a. met de campagne ‘’beat the microbead’’ en niet zonder succes. De meeste tandpastamerken hebben inmiddels de plastics in hun producten vervangen voor afbreekbare stoffen. Wetenschappers hebben in 2017 ook een afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld. Microbeads zijn plastic bolletjes kleiner dan 0,5 millimeter. Er zijn ook naast de zeekatten rug meer alternatieven uit de natuur zoals, gemalen kersenpitten, adukibonen en amandelen, puimsteenpoeder.

In de Europese Unie wordt al jaren gesproken over een verbod op microplastics in cosmeticaproducten, maar dit is nog steeds niet uitgemond in wetgeving. Wel zijn in diverse landen plannen om een verbod in te stellen. De Nederlandse regering heeft een verbod op microplastics opgenomen in het regeerakkoord. België heeft in oktober vorig jaar afspraken gemaakt met de cosmetica-sector op basis van vrijwilligheid.

De expositie start vandaag (woensdag) toegang expositie is gratis. Het museum is geopend op afspraak of als de vlag uithangt.

Ooit aan een verrassend museumarrangement gedacht voor uw familiedag, bedrijfsuitje of (kinder)verjaardag?  Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.  (Foto’s Strandvondstenmuseum)

Het museum is vaak gereserveerd voor groepsarrangementen; u kunt daarnaast altijd zelf een afspraak maken voor jeugd of volwassenen of aansluiten bij het (thema)programma die op onze agenda vermeld staat. Altijd geldt; even contact opnemen of de agenda raadplegen. Wij kunnen volgeboekt of gereserveerd zijn. Tip: verblijft u op een camping? Vorm een groepje en reserveer een op maat gemaakt programma in ons museum! Dat kan ook een dag van te voren.

Ooit willen weten wat er in de loop der jaren aan het Casticumse strand is aangespoeld? Kom gerust eens kijken en luister naar alle anekdotes!

Als de vlag uithangt bent u van harte welkom. Er bestaat ook een kans dat u ‘strand’, omdat er op dat moment een reservering is en het museum gesloten is. Dit is trouwens een goed idee als u een feestje hebt te vieren op een bijzondere locatie, informeer naar de mogelijkheden.