DOOR REDACTIE DE CASTRICUMMER | 26 SEPTEMBER 2019 | GEPLAATST IN CASTRICUM E.O.

Castricum – Vanaf zaterdag 28 september is de tentoonstelling ‘Strandkunst’ van Jetske Veenstra te bezichtigen in het Strandvondstenmuseum van Castricum.

Jetske over haar werk: „In mijn Strandkunst voel ik me verbonden met een klein meisje dat ‘t liefst in haar blootje eindeloos rondstruint over de lege vlaktes op zoek naar schatten”. Soms ligt ze dubbel om wat ze opraapt, vaak is ze verbaasd en verwonderd over vormen, kleuren en structuren. Ze gaat er helemaal in op en stalt haar verzameling schatten uiteindelijk uit in haar ‘Strandatelier’.

Er ontstaan verrassende beelden die speels worden gefotografeerd. Foto’s waar ze vervolgens verrukt over is. Haar werk is eenvoudig, authentiek en inspirerend.

„Sinds vorig jaar is mijn Strandkunst door Facebook zichtbaar geworden voor een groter publiek en krijgt ‘t enthousiaste reacties. Dit resulteerde in een opdracht voor een kunstwerk, het verzoek om met een groepje op het strand schatten te verzamelen en er iets moois mee te maken en nu dus in deze tentoonstelling”, vertelt Jetske.

Het Strandvondstenmuseum ligt aan de entree ‘Zanderij’ van het Noord-Hollands Duinreservaat in Castricum en is maar vijf minuten lopen vanaf het station. Ook is er achter het museum voldoende parkeergelegenheid. De tentoonstelling is tot vijftien december dagelijks te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur. In de museumagenda op www.strandvondstenmuseum.nl is te zien of er niet net een besloten activiteit plaatsvindt. Het museum is op donderdag gesloten. De toegang tot de expositie is gratis.

Foto’s  ‘Duindans’,  éénoogje  en loopvogel  (Foto’s: Jetske Veenstra)

DOOR REDACTIE DE CASTRICUMMER | 17 SEPTEMBER 2019 | GEPLAATST IN CASTRICUM E.O.

Castricum – Het Strandvondstenmuseum besteedt het komende jaar in het kader van 75 jaar bevrijding extra aandacht aan het thema Tweede Wereldoorlog.

Er staan verschillende activiteiten gepland. Enkele voorbeelden: er staan lezingen op de rol, een themaexpositie WOII in samenwerking met Mark Zomerdijk en Koen van Toen, een demonstratie en reünie met oude legervoertuigen en nog veel meer.

Ook voor het basisonderwijs wordt dit gedenkwaardige jaar extra ruimte gemaakt voor presentaties en gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Groep 7/8 van de Grosthuyzerschool uit Avenhorn mag aftrappen. Op woensdag 18 september krijgen zij van Menno Twisk een educatief programma over de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar bevrijding, met een kleine rondleiding langs de oorlogssporen op- en rond de Zanderij.

Toevoeging museum bij dit bericht

Nog enkele plaatsen vrij voor vijfdaagse reis naar de invasiestranden van Normandië.

Van woensdag 15 t/m zondag 19 april 2020 organiseert Beleef ’t Samen Groepsreizen – in samenwerking met Koen van Toen – een vijfdaagse reis naar de invasiestranden van Normandië. Bekende plaatsen die herinneren aan de bevrijdingsoperatie in Normandië komen tot leven met de verhalen van D-Day deskundige Koen Marijt, die tijdens de gehele reis uw gids zal zijn. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Over dit arrangement en diverse andere aan onze historie gerelateerde lezingen, rondleidingen en andere activiteiten verwijzen we graag naar de websites Koen vanToen.nl en Strandvondstenmuseum.nl

Het museum is vaak gereserveerd voor groepsarrangementen; u kunt daarnaast altijd zelf een afspraak maken voor jeugd of volwassenen of aansluiten bij het (thema)programma die op onze agenda vermeld staat. Altijd geldt; even contact opnemen of de agenda raadplegen. Wij kunnen volgeboekt of gereserveerd zijn. Tip: verblijft u op een camping? Vorm een groepje en reserveer een op maat gemaakt programma in ons museum! Dat kan ook een dag van te voren.

Ooit willen weten wat er in de loop der jaren aan het Casticumse strand is aangespoeld? Kom gerust eens kijken en luister naar alle anekdotes!

Als de vlag uithangt bent u van harte welkom. Er bestaat ook een kans dat u ‘strand’, omdat er op dat moment een reservering is en het museum gesloten is. Dit is trouwens een goed idee als u een feestje hebt te vieren op een bijzondere locatie, informeer naar de mogelijkheden.