CASTRICUM Een Engels gezelschap met 13 historische voertuigen – van een T-Ford uit 1910 tot een Australische Vauxhall sportwagen uit 1930 – deden het strand- en streekhistorisch museum aan. Men was naast de ‘beachcombing stuf’ vooral geïnteresseerd in het mechanisch erfgoed. De bezoekers kregen ook een presentatie over de afzanding van de zanderij vanaf 1860 en de Zanderij in oorlogstijd. En ze bekeken het inmiddels gereedgekomen smalspoortraject (250 meter) en historische lorries. “Jammer dat dit deel van ons mechanisch erfgoed, aangelegd in samenwerking met het onderwijs en spoorwegmuseum Decauville, nog steeds niet op erkenning kan rekenen van de gemeente Castricum maar zelfs demonstraties ermee verbiedt.” meldt museumeigenaar Menno Twisk. “Museumactiviteiten zijn volgens de vergunning alleen inpandig in het gebouw toegestaan.”

Mogelijk is het de laatste keer dat dit gezelschap het Strandvondstenmuseum aandoet omdat de Brexit roet in het eten kan gooien. Eten, in de vorm van aardig wat Alkmaarse kazen, had het gezelschap inmiddels op de kaasmarkt in Alkmaar onderweg ingeslagen. In het museum troffen de bezoekers een uit Engeland aangespoelde voetbal uit Hern Bay aan met nog duidelijk leesbare kindernamen. Het toeval wil dat een van de Oldtimerbezitters in de Engelse kustplaats woont; hij gaat voor Twisk op zoek naar de kinderen die destijds de bal aan de Engelse kant van de Noordzee in het water geschopt hebben.