Wist u dat je bij ons op een bijzondere manier een verjaardag kunt vieren of een familiedag kan houden met een, naar keuze uit te breiden, museumarrangement voor jong en oud? Informeer eens naar de mogelijkheden. 06-22923226 of strandvondstenmuseum.nl

Nieuwsberichtje 2019 nr. 2

Op 15 maart 2019 is een dode Jan van Gent aangetroffen bij paal 45.000.

Deze Jan van Gent was pas kort geleden bezweken en is een volwassen exemplaar. Jan van Genten komen o.a. voor bij de Schotse eilanden, Mogelijk dat deze de storm niet heeft kunnen trotseren en uitgeput is geraakt.
Onze Strandvonder meldt, dat de strandvonderij deze zeevogels registreert. Afgelopen jaar 2018 zijn er zeker 7 dood aangespoeld op het strand van Castricum het betroffen toen jongere exemplaren. (foto: Dirk Bakker)

Bijna 10 jaar bezig en we plakken er nog 1 (school) jaartje bij.

Dit keer studenten uit Palermo mogen ontvangen, na eerder ook al uit drie andere Europese landen studenten te mogen hebben te mogen ontvangen.

Gastles of presentatie over erfgoed en streekhistorie, duinhistorie, zand winning. kustverdediging enz. ……

Nu ook mogelijk op locatie of of school; betaalbaar en zeer leerzaam!!!

(van basisschool tot en met 1e klas voortgezet onderwijs)

Lesprogramma s op maat of thema mogelijk!

De gedichten expositie van Bob van Leeuwen ”het leven in een Notendop”  is tot medio maart verlengd.

(Ook kunnen dan nog steeds kunstwerken gekocht worden waarbij de opbrengst ten goede komt aan leermiddelen voor de schoolcoaches van Odion/Odibaan)

De expositie is met uitzondering van de maandagen dagelijks vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur  gratis te bezoeken maar bel van te voren even of check onze agenda op de website, want het museum kan wegens groepsbezoeken of arrangementen gereserveerd zijn.

 

  1. Opening “Poëzie-expositie Bob van Leeuwen“

Op zaterdag 2 februari 2019, aanvang 14.00 uur

  1. Open huis museum, zorgkwekerij en mechanisch

Erfgoed project smalspoor

Op zondag 3 februari 2019, de hele dag gratis toegang inclusief museum vanaf 11.00 uur

Met kunstveiling voor het goede doel om 14.00 uur

  1. Lezing Henk Ester voor Liefhebbers

Op dinsdagavond 5 februari 2019, inloop met koffie vanaf 19.30 uur

Voor 1 en 3 vragen wij u vanwege de beperkte capaciteit uw komst (met het aantal personen) per mail aan te geven via info@strandvondstenmuseum.nl

Meer informatie? Kijk op de website van ons Streek historisch museum met zorgkwekerij of mail of bel gerust even.

UITNODIGING 1

Opening “Poëzie-expositie Bob van Leeuwen“

Op zaterdag 2 februari 2019, aanvang 14.00 uur in het Strandvondstenmuseum                  Geversweg 2A 1901NW te Castricum.

 

Beste cultuurvrienden en vriendinnen,

Wij hebben het genoegen u uit te nodigen voor de opening van bovengenoemde Poëzie-expositie. Zij zal worden verricht door Ron de Haan, Wethouder Kunst en Cultuur. Het is tevens onze aftrap van de Nationale Poëzieweek (31/1-6/2).

Onze dorpsdichter Bob van Leeuwen doet de voordracht ‘’ Het leven in een notendop ‘’.

Ter gelegenheid van de poëzieweek werd een gedichtenwedstrijd uitgeschreven met

Als thema “Dicht bij Zee’’. Deze loopt nog tot en met woensdag 23 januari.

De jury bestaat uit Bob van Leeuwen, Henk Ester en Menno Twisk. Zij benaderen

vooraf de prijswinnaars en de prijzen worden uitgereikt door wethouder Ron de Haan.

De expositie is tot eind februari en de gedichten zijn zowel binnen als buiten (op pallets) te bewonderen

*Wij verzoeken u, vriendelijk doch dringend, vanwege de beperkte capaciteit uw komst (met het aantal personen) per mail aan te geven via info@strandvondstenmuseum.nl

UITNODIGING 2

Lezing van Henk Ester in Strandvondstenmuseum

Henk Ester (Rotterdam, 1952) studeerde geografie en filosofie. Als dichter zwerft hij graag door de duinen. Zo komt hij ook regelmatig in onze Kennemerlandse duinen en wij hebben daardoor kennis kunnen maken met Henk. Hij draagt ons strand- en streekhistorisch museum een warm hart toe en wil in het kader van de week van de poëzie op dinsdag 5 februari om 20.00 uur een lezing houden over het thema Zee in ons museum.

Het is een lezing voor ‘kenners en liefhebbers’ van poëzie en er is deze avond ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Hij won in 2013 met de bundel Bijgeluiden de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. E-groot is rood is zijn tweede bundel en een nauw aansluitend vervolg op Bijgeluiden. Vorig jaar (2018) is zijn derde bundel verschenen: Het vermoeden van Witten.

Lex Jansen schreef in zijn column van de boekenkrant van november 2018 over Henk Ester:

‘De jury van de C. Buddingh’-prijs schrijft: “Wie zich met Ester op pad waagt, ontdekt hoe geestverruimend poëzie kan zijn.” En dat is ook zo. Ester schrijft geen gedichten, maar bouwt een universum, een toren van Babel waarin alles met alles verbonden is. Soms gaat het daarbij slechts om een vermoeden, soms zijn klanken ook kleuren die gehoorzamen aan natuurwetten, maar altijd krijgt de taal bij deze dichter een extra dimensie. Al lezend zul je niet altijd begrijpen wat er nu precies bedoeld wordt, maar denk dan aan deze anekdote: een journalist vroeg aan de wiskundig natuurkundige Edward Witten wat hij deed. De man antwoordde: ik heb een lastig wiskundig probleem, de oplossing ken ik wel, maar zij moet me nog te binnen schieten.’

(Lex Jansen was jarenlang uitgever en het gezicht van De Arbeiderspers en nu directeur van Magonia: Uitgeverij en centrum voor schrijfbegeleiding)

Dinsdag 5 februari om 19.30 uur is de inloop met koffie en eventueel zelfgemaakte appeltaart.

Kosten: 5 euro per persoon, inclusief een kopje koffie. Er zijn ca. 30 plaatsten beschikbaar, we stellen aanmelding vooraf zeer op prijs.

Voor alle opbrengsten van deze poëzieweek geldt, dat een substantieel deel gedoneerd wordt voor begeleiding van jongeren met een zorgvraag op het gebied van school coaching of arbeidstraining, waar geen financiering voor beschikbaar is.

Tijdens de opening van de expositie op zaterdag 2 februari (14.00 uur) van Bob van Leeuwen, in het kader van de week van de poëzie in- en om het Strandvondstenmuseum zal plaatsvinden, zullen de prijswinnaars hun prijs uitgereikt krijgen in aanwezigheid van de Wethouder van cultuur en onderwijs; Ron de Haan.

Bob zal een optreden en voordracht verzorgen tijdens deze openingsplechtigheid, welke bij te wonen is voor maximaal 50 personen inclusief genodigden. Daarom willen we graag dat belangstellenden zich vooraf aanmelden bij het Strandvondstenmuseum via de mail of tel. 06-22923226 of info@strandvondstenmuseum.nl  Graag met aanmelding vooraf. Op de zondag daarna 3 februari  is er van 11.00 uur tot 17.00 uur open huis met gratis toegang en om 14.00 uur een kunstveiling voor het goede doel.

Bericht van vorige week:

In het kader van de Week van de Poëzie (31 januari tot en met 6 februari) zijn er dit jaar verschillende activiteiten in en rond het Strandvondstenmuseum. Zo begint een nieuwe poëzie expositie met het optreden van onze dorpsdichter Bob van Leeuwen (zaterdag 2 februari 14.00 uur), is er open huis met een (kunst)veiling voor het goede doel (zondag 3 februari) en komt de dichter Henk Ester op dinsdagavond 5 februari (20.00 uur) een lezing geven. Henk Ester geniet in de dichterswereld landelijke bekendheid sinds hij de prestigieuze C. Buddingh’-prijs won voor zijn debuutbundel Bijgeluiden. In de komende weken zullen we meer details over de verschillende activiteiten bekend maken.

Wedstrijd

In de leeftijdscategorie 9 t/m 12 en 13 t/m 15 jaar, kunnen de jonge dichters meedingen naar een leuke prijs, die uitgereikt zal worden tijdens de opening van de expositie in het museum op zaterdag 2 februari.

Het thema is Dicht bij Zee. Aanstormende talenten tot en met 15 jaar kunnen tot uiterlijk 23 januari een gedicht rond dit thema toezenden aan info@strandvondstenmuseum.nl.

De vorm van het gedicht is aan regels gebonden. Het gedicht moet uit minimaal 7 versregels bestaan. De titel mag niet gelijk zijn aan het thema.

Vermeld duidelijk je naam, adres, telefoonnummer en leeftijd.

Communicatie uitsluitend via bovengenoemd e-mailadres.

Het mooiste gedicht mag je voordragen op de opening en wordt ook geplaatst in een regioblad. Overige prijzen zijn in de vorm van poëzie literatuur.

De jury bestaat uit Bob van Leeuwen, Henk Ester en Menno Twisk.

Bezoeken en rondleidingen zijn dagelijks mogelijk,  maar wel op afspraak zie ook de onderstaande reserveringen. Bel gerust even met 06-22923226 of mail info@strandvondstenmuseum.nl

Duur programma ca. 1,5 tot 2 uur kosten: 5,00 rondleiding of  3,50 pp entree inclusief speurtochtje met verrassing voor de kinderen

Zaterdag 12  januari is voor een familiedag museumarrangement gereserveerd.

Kunstenares en jutster Ernie Gerrits is vanaf het eerste uur verbonden aan het Strandvondstenmuseum. Zij exposeert dit keer niet alleen met kwallen op doek, maar ook met exemplaren gemaakt van uit zee afkomstig plastic afval.

De expositie sluit naadloos aan op het thema over de plastic soep, waar ook het Strandvondstenmuseum en veel basisscholen aandacht aan geven. De leerlingen en andere bezoekers kregen steevast ook in ons museum een pleidooi te horen, om het aloude natuurschrobmiddel ‘’de gemalen zeekatten rug (zeeschuim)’’ weer de huidige kleine plastic bolletjes te laten vervangen in de tandpasta en andere (cosmetische) producten.

Einde van de toepassing microplastics in cosmetica in zicht

De plastic soupfoundation maakt zich al een poosje sterk om de toepassing van kleine plastic bolletjes (microbreads) uit te bannen o.a. met de campagne ‘’beat the microbead’’ en niet zonder succes. De meeste tandpastamerken hebben inmiddels de plastics in hun producten vervangen voor afbreekbare stoffen. Wetenschappers hebben in 2017 ook een afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld. Microbeads zijn plastic bolletjes kleiner dan 0,5 millimeter. Er zijn ook naast de zeekatten rug meer alternatieven uit de natuur zoals, gemalen kersenpitten, adukibonen en amandelen, puimsteenpoeder.

In de Europese Unie wordt al jaren gesproken over een verbod op microplastics in cosmeticaproducten, maar dit is nog steeds niet uitgemond in wetgeving. Wel zijn in diverse landen plannen om een verbod in te stellen. De Nederlandse regering heeft een verbod op microplastics opgenomen in het regeerakkoord. België heeft in oktober vorig jaar afspraken gemaakt met de cosmetica-sector op basis van vrijwilligheid.

De expositie start vandaag (woensdag) toegang expositie is gratis. Het museum is geopend op afspraak of als de vlag uithangt.

Ooit aan een verrassend museumarrangement gedacht voor uw familiedag, bedrijfsuitje of (kinder)verjaardag?  Informeer gerust eens naar de mogelijkheden.  (Foto’s Strandvondstenmuseum)

 

Het museum is vaak gereserveerd voor groepsarrangementen; u kunt daarnaast altijd zelf een afspraak maken voor jeugd of volwassenen of aansluiten bij het (thema)programma die op onze agenda vermeld staat. Altijd geldt; even contact opnemen of de agenda raadplegen. Wij kunnen volgeboekt of gereserveerd zijn. Tip: verblijft u op een camping? Vorm een groepje en reserveer een op maat gemaakt programma in ons museum! Dat kan ook een dag van te voren.

 

Ooit willen weten wat er in de loop der jaren aan het Casticumse strand is aangespoeld? Kom gerust eens kijken en luister naar alle anekdotes!

Als de vlag uithangt bent u van harte welkom. Er bestaat ook een kans dat u ‘strand’, omdat er op dat moment een reservering is en het museum gesloten is. Dit is trouwens een goed idee als u een feestje hebt te vieren op een bijzondere locatie, informeer naar de mogelijkheden.

Hier kunt u met een gerust hart stranden!