Vanaf 1 juni is het Juttersmuseum te Callantsoog in aangepaste vorm weer geopend.

(Het museum in Castricum is permanent gesloten.) U kunt uw entree tickets voor het Juttersmuseum Callantsoog gratis online reserveren maar u kunt natuurlijk ook bellen of reserveren bij de balie in het museum. Kwetsbare groepen vanaf 2 personen kunnen al om 10 uur in het museum terecht u moet hiervoor wel even bellen. Zie voor meer info  www.juttersmuseumcallantsoog.nl

Educatieve programma’s voor BSO en de scholen alsmede groepspresentaties (via het Strandvondstenmuseum te boeken) zijn in principe onder de geldende beperkingen ook weer mogelijk te Callantsoog, maar ook op andere locaties.

Voor een strandvondstenmuseum-arrangement of bezoek te Callantsoog gelden aangepaste tarieven. Het is aan te bevelen eerst even te informeren onder welke voorwaarden en tegen welk tarief dit mogelijk is in de presentatieruimte van het Juttersmuseum te Callantsoog, daarvoor kunt u ons rechtstreeks benaderen. Nieuw ten opzichte van Castricum is, dat we ons dan op loopafstand (5 minuutjes) van het strand en de zee bevinden, de (educatieve) programma’s kunnen vanaf heden ook (gedeeltelijk of helemaal) op het strand gedaan worden!

Voor alle groepsarrangementen geldt dus dat de tarieven zijn aangepast en er voorlopig nog sprake is van beperkende regels. Voor meer info mail ons gerust via info@strandvondstenmuseum.nl of bel met Menno Twisk 06-22923226

VONDSTEN OP- EN ROND DE ZANDERIJ

De laatste bijdrage in deze korte website expositie over 75 jaar bevrijding, welke aanvankelijk in het Strandvondstenmuseum klaar stond, gaat over enkele vondsten en sporen op- en rond de Zanderij.

Op de Zanderij stond tijdens de bezettingstijd een radarstation van het type Freya waar veel over geschreven is. Dit afgeschermde militaire gebied kreeg de naam Stellung Roma en tot op de dag van vandaag zijn de sporen hiervan nog zichtbaar.

Zo troffen we met spitten in de beek een paar jaar geleden nog een verdacht roestig schijfje aan, wat na onderzoek door de explosieve opsporingsdienst een deksel van een brisantgranaat bleek te gaan.

Nog steeds zijn langs de Oude Schulpweg en aan de ‘’randen van de Zanderij’’ stalen hoeklijnen te vinden waarmee de bezetter de wegen en het terrein destijds met prikkeldraad afzette.

75 jaar na dato lijkt de bezetting door de Duitse weermacht plaats gemaakt te hebben voor ‘’hacking’’ door de PWN.

De oorspronkelijke agrarische bedrijvigheid zal op den duur op de Zanderij nog meer plaats gaan maken voor wensnatuur, zodat wellicht op termijn wat minder hekken op de Zanderij het open landschappelijke beeld minder zullen ontsieren.

Het museum te Castricum is permanent gesloten. Wij blijven als Strandvondstenmuseum ‘’mobiel’’ actief en intensiveren presentaties, gastlessen en lezingen bij scholen en instellingen.
Groepen die dit nog graag in een museum willen beleven kunnen vanaf 1 juni terecht in het Kunst en Juttersmuseum van onze samenwerkingspartner te Callantsoog, dit museum is sowieso een bezoekje waard. Voor informatie en reserveringen www.juttersmuseumcallantsoog.nl
Ons z.g. ‘’museumarrangement’’ is in de loop van de jaren een belangrijk deel geworden van de succesvolle format van het Strandvondstenmuseum. Dit arrangement bestaat uit een presentatie over strand- en streekhistorie met nostalgie en een cocktail van anekdotes en humor.
Wilt u straks een dergelijk arrangement bijvoorbeeld in combinatie met een hapje en een drankje in een van de strandpaviljoens langs onze kust of op een andere locatie bestellen? Dan is ook dat mogelijk, informeer naar de mogelijkheden bij info@strandvondstenmuseum.nl

Hier kunt u met een gerust hart stranden!