Op zondag 22 april is er om 13.00 uur een presentatie en rondleiding in het museum voor volwassenen.

Aansluiting is nog mogelijk.

Deelname 4,50 per persoon.

Arrangementje presentatie en rondleiding  inclusief 2x koffie en zelfgemaakte appeltaart € 10,50 per persoon.

CASTRICUM – Het Strandvondstenmuseum biedt jaarlijks exposities en een reeks eigen schilderlessen aan van Joop Bakker. Maar het museum biedt ook een podium voor andere exposities.

SCHILDERSCLUB De komende drie maanden is de beurt aan de Schildersclub ‘Met Verve’, een groep enthousiaste hobby-schilders die in verschillende gezellige groepjes wekelijks bijeenkomen bij Jose Stigt-Timmer om te schilderen. De voorbeelden neemt men vaak zelf mee, zoals vakantiefoto’s. De vorderingen en resultaten worden door de hele groep bekeken en besproken en zo helpen ze elkaar weer verder. De schilderijen in de expositie zijn representatief voor de verschillende schilders of op thema (strand en duinen) uitgezocht. In de groepsexpositie ook een opdracht: maak een ouderwetse selfie, een zelfportret.

 

TINY DE VRIES Daarnaast exposeert de Castricumse Tiny de Vries, zij is lid van het eerste uur van vereniging Perspectief en schildert al meer dan 40 jaar wekelijks met veel plezier dieren, bloemen en landschappen. Zeker de moeite waard.

De exposities zijn in principe elke zondag te bezichtigen en verder door de weeks op afspraak. Het museum is sowieso geopend als de vlag uithangt. Voor openingstijden en reserveringen Strandvondstenmuseum zie www.strandvondstenmuseum.nl onder de knop agenda.

(Meeuw door José Stigt en landschap door Tiny de Vries)

Onder de knop Arrangementen 2018 kunt u zien wat wij allemaal te bieden hebben voor een leuk dagje om en rond het Strandvondstenmuseum. Is er iets van uw gading, informeer en reserveer!

vlnr de drie strandvonders Dirk bakker, Willem de Rover en Mart Gul

Langs de Noord-Hollandse kust is dit weekend een grote voorraad hout aangespoeld.

Het gaat om palen van vijf meter en heiningpalen van grenen- en vurenhout. Het spoelde van  Texel tot en met Bergen. Dus toch een beetje op de kust van de BUCH gemeente.

In Castricum lag niets en in Egmond wat dunne latjes. Het hout (niet veel) is opgehaald van het strand tussen Bergen Noord en Camperduin.

Ossa sepia is het rugschildje van een inktvis. Je kan ze vinden op het strand, maar de meeste mensen kennen het als het witte kalkachtige bot van de vogelkooitjes. De jongere bezoekers van ons museum krijgen er vaak eentje mee, na een geslaagde speurtocht in het museum. Ze leren tegelijk over de vele andere bijzondere toepassingen van dit deel van de inktvis  in veel producten.

Op zaterdag 13 januari 2018 zal goudsmid Victoria van den Bergh vanaf 14.00 uur een demonstratie komen geven hoe je sieraden van goud- en of zilver kunt gieten met behulp van dit rugschild.

Bij de Ossa sepia techniek wordt zilver of goud gegoten in dit rugschild. Het  heeft een harde kant en een zachte kant. Er wordt voorzichtig een model in de zachte kant van het schild gedrukt, dat eerst in 2 stukken is verdeeld. Zo ontstaat er een gietmal in met twee helften. Na het voorzien van een gietkanaaltje worden de twee helften tegen elkaar aan verbonden met ijzerdraad en kan er gesmolten zilver of goud in gegoten worden.

Workshops

U kunt vanaf 14.00 uur de demonstratie bijwonen. Het Strandvondstenmuseum is op afspraak open en voor deze demonstratie is gezien de beperkte ruimte gewenst dat u zich opgeeft. Tel. 06-22922326 of info@strandvondstenmuseum.nl

Tijdens- en na de demonstratie kunnen belangstellenden zich aanmelden voor workshops gieten- en of sieraden maken met Victoria  in ons museum.

Over Victoria van den Bergh

Victoria van den Bergh (1944) volgde een opleiding tot goudsmid aan de Vakschool Schoonhoven. Vanaf 1970 was zij docent edelsmeden en emailleren aan de Volksuniversiteit-  en sinds 1990 docent goudsmeden en emailleren aan de Vakschool edelsmeden te Amsterdam. Ook had zij daar een winkel/werkplaats Latoya Sieraden genaamd.

In haar praktijk als goudsmid waren het altijd de opdrachtgevers die bepaalden wat ze zou maken, en legde zij zichzelf er op toe hun dromen te verwezenlijken. Inmiddels gunt Victoria zichzelf meer tijd om sieraden te maken waarin zij haar eigen dromen vorm probeert te geven. Het is een genoegen om te zien hoe een ontwerp groeit onder haar handen en het een leidt tot het ander. Op dit moment legt ze zich het meest toe op het maken van kettingen met kleur. Schakels van zilver en de kleuren van emaile combineert ze met de kleuren van edelstenen en andere materialen.

Contact met Victoria:  victoria.vandenbergh@gmail.com  of 0226-422896

Excuses als u ons gesloten of gereserveerd aantreft, dat ligt niet aan ons maar aan het uitblijven van medewerking aan een oplossing voor de exploitatie van het museum van onze gemeente en provincie.

Wij krijgen vaak vragen of we een Stichting zijn of zoiets. Het Strandvondstenmuseum is privé-initiatief en wordt wel eens een sociaal culturele onderneming met zorg(kwekerij) genoemd.  Onder de knop ”wie zijn wij”  kun je lezen: ”Wordt gerund zonder enige vorm van subsidie, voortgekomen uit een combinatie van de wens van een veranderende visie op de bollenteelt in de binnenduinrand met zorg-, educatie, streekhistorie, cultuur(historie) en toerisme.

Officieel zijn wij dus nog steeds voor de gemeente een bloembollenbedrijf met een kruimelvergunning (in 2018 al 8 jaar). Een museum met alleen inpandige activiteiten. Wij hebben de gemeente in maart 2017 al geschreven; als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan (totdat we een normale exploitatievergunning hebben zoals het Hof van Kijk Uit of het Huis van Hilde). Het smalspoor project wordt dus ook (voorlopig) niet als een museumfunctie toegestaan. Ook is het z.g. ”dichterslaantje” op ons land ook voor onbepaalde tijd niet meer zonder afspraak toegankelijk.

Excuses voor het ongemak

Strandjutter Boet Winder uit Schoorl (72 jaar)  brengt ‘stukkie bij beetje’’ de door hem gekoesterde strandvondsten en spullen naar het Strandvondstenmuseum vanuit zijn schuurtje (boetje) die – hoe kan het ook anders – van gejut hout gemaakt is.

Het is steeds weer een verrassing wat er opeens boven water komt, vaak met prachtige verhalen rond de herkomst van de attributen of de wijze waarop dit van strand gejut is.

Dit keer werden we verrast met een unieke verzameling van enorm veel lampen welke allemaal aan onze kust zijn aangespoeld en over meer dan 60 jaar verzameld zijn door Boet. Het unieke zit hem er in dat geen lamp hetzelfde is en het er meer dan honderd zijn, het exacte aantal noemen wij niet,  want we hebben er een prijsvraag aan verbonden. Bezoekers die het exacte aantal raden mogen een zeer bijzondere schelp (zoals op de foto)  mee naar huis nemen.

Het Strandvondstenmuseum is elke zondag open, mits er een groeps-reservering is en verder 6 dagen per week op afspraak te bezoeken, tenzij de vlag uithangt. Informatie: Agenda

Onlangs is bij ons museum een vermoedelijk antiek voorwerp afgeleverd waarvan de functie tot nog toe niet opgehelderd is.

Wie herkent dit voorwerp en waar diende het voor? Komt het uit de scheepvaart, of mogelijk de mijnbouw?

De inscriptie DRP staat vermoedelijk voor Deutsches Reichspatent.

Tips zijn van harte welkom!